Prva pomoć za francuske stolice (tekst i video)

Net.hr 07.10.2008 13:57
Prva pomoć za francuske stolice (tekst i video)


Francuske kafanske stolice osmislio je Austrijanac Michael Thonet, a njegova 'stolica svih stolica' No. 18 i danas je u opticaju, ali i ugroženi primjerak svoje vrste.

Stolice Micheala Thoneta ključni su sastojak u davanju izvornog kavanskog štiha suvremenim kavanama, posebno onim francuskim gdje su se proslavile.

No. 18


Od 1868. kad je kreirana stolica No. 14 do 1930. prodano je 50 milijuna primjeraka, a o punom dizajnerskom pogotku svjedoči i Le Courbusierov citat: "Nikada nije bilo kreirano nešto tako elegantno i boljeg koncepta, preciznije izrade i izvrsne funkcionalnosti." Za svoju tehniku oblikovanja namještaja od parenog drveta Thonet je dobio i patent.Ubrzo su se proslavile i druge 'serije', poput Thonet 18 ili pak klasična No. 18 i sve je krasila dugotrajnost s jednom slabom točkom – samom sjedalicom. Kako se ne bi odbacivale stolice oštećenih sjedalica pokrenuta je inicijativa The Thonet Project koja okuplja šest dizajnera poklonika bezvremenih stolica koji su našli volje i vremena da restauriraju originalne primjerke pronađene na različitim tavanima.


Jedni su oblikovali sjedalicu od šperploče s laserski ugraviranim lokacijama u zadnjih 100 godina, drugi pak predložili keramičku varijantu s pratećim šalicama za kavu, treći su inspiraciju našli u origamiju, a u jednoj verziji restauracije stolici je izrastao naslon za ruke.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak