Odaberite stolice za Vaš dom

Decor Report 07.10.2008 13:57
Odaberite stolice za Vaš dom


Stolica, kao neizostavan element uređenja interijera, ima značajnu ulogu, jer osim mogućnosti udobnog sjedenja, treba biti i ukras prostora.

Povijest stolica seže daleko u prošlost. Čak 3000g. pr.n.e. u starom Egiptu su se izrađivale stolice različitih oblika. Iako su njihov dizajn i udobnost neusporedivi sa modernim stolicama, bile su, kao i ostale iz različitih povijesnih stilova, bitni elementi razvoja ovog neophodnog komada namještaja svakog kućanstva te javnih, ugostiteljskih, društvenih i drugih prostora


Stolice su uvijek bile tema za mnoge dizajnere, a također i arhitekte te su neki od njih, osim po zadivljujućim arhitektonskim zdanjima, ostali poznati i po stolicama. Iako dizajnirane prije nekoliko desetljeća, i danas su u trendu, jer vrhunski dizajn i kvaliteta imaju svoje mjesto u svim stilovima uređenja.


Odabir stolica je vrlo zahtjevan zadatak, jer se na tržištu nalazi veliki izbor različitih modela, boja, materijala i dimenzija, koji ih čine svojstvenima i posebno prigodnima za određene prostore.


Prilikom odabira stolica, pažnju je potrebno usmjeriti na prostor u koji će se one smjestiti. Ukoliko je prostorija manja, odaberite stolice sitnijeg formata i svjetlijih boja. Na taj će način biti manje upadljive u prostoru i on će se doživljavati većim i prostranijim.Veliki i osvijetljeni prostori su stvoreni za odabir stolica većeg formata u tamnim, svijetlim ili intenzivnijim bojama. Pogrešan odabir u velikom prostoru se može dogoditi jedino ako postavite premale stolice, koje će se svojom dimenzijom potpuno izgubiti u prostornosti sobe. Iako je prostornost poželjna, njen pogrešan odnos s dimenzijom pojedinih komada namještaja može prostor učiniti ispraznim i neugodnim za boravak. Zbog toga je odabir prave mjere vrlo bitanUdobne stolice tapecirane tkaninom ili kožom odličan su izbor za blagovaonice povezane s dnevnim boravkom, jer će osim za objedovanje, idealno poslužiti i kao nadopuna sjedećih mjesta boravka. Svojom udobnošću će omogućiti ugodno sjedanje svakom gostu.

Moderni prostori s minimalističkim uređenjem prihvaćaju gotovo sve tipove stolica – od modernih izvedenih u drvu, metalu ili plastici do stilskih kao svjesnih kontrasta i naglasaka u prostoru.
 

Odabir završne obloge je individualan, ali treba paziti o tome koliko je odabrani materijal ugodan za sjedenje, izaziva li znojenje, koliko je hladan, osjetljiv na prljanje i habanje. Boju stolica pokušajte uvijek uskladiti s nekom od boja interijera ili dezena zastora.Prije kupovine, isprobajte sjedenje u vašim novim stolicama. Udobnost je toliko važan faktor da će vam i najbolje dizajnirana stolica postati neugledna ukoliko ne pruža potrebnu udobnost. Pravilan položaj leđa za vrijeme sjedenja je jedan od najvažnijih elemenata.
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak