Kako da vam kuća tokom zime bude topla za najmanje novca

Alo 06.10.2008 13:21
Klima dobra i za zimu

Klima dobra i za zimu


Kada krenete u kupovinu grejnog tela, prvenstveno se kod prodavca raspitajte koliko željeni aparat troši u odnosu na toplotnu energiju koju stvara. Nalepnica za energetsku klasu A znači da taj uređaj troši 30 odsto manje struje nego onaj iz klase C.Po pravilu, aparati koji manje troše su i dosta skuplji, pa tako klima-uređaj, koji je tri puta efikasniji od grejalice, ima i skoro 15 puta višu cenu.
Potrošnja klima-uređaja
Klime troše 1,2 kilovata struje, a proizvedu 3,5 kilovata toplotne energije, dok grejalice za kilovat toplotne energije potroše isto toliko struje. Prema tome, ispada da za mesec dana rada, po 15 sati dnevno, grejalica, kalorifer i slični uređaji, prosečne snage oko tri kilovata, potroše oko 1.350 kilovata struje. Uz takvu potrošnju, gotovo je izvesno da ćete ući u crvenu zonu, pa će vas samo za jedan mesec grejanje koštati 14.628 dinara. Naravno, ovaj proračun se odnosi na potrošnju u slučaju da je grejno telo uključeno na maksimum i ako uđete u najskuplju zonu, što je često slučaj kada se grejete na struju. Klima će za isto vreme rada potrošiti oko 540 kilovata, a struju ćete plaćati po mnogo jeftinijoj - plavoj tarifi, a za grejanje ćete izdvojiti oko 2.925 dinara. S obzirom na to da jedna kvarcna grejalica košta oko 2.500 dinara, a klima u zavisnosti od veličine od 25.000 do 30.000 dinara, ispada da će vam se klima-uređaj isplatiti nakon nepuna četiri meseca grejanja.

Koliko troše norveški radijatori?
Veoma malu potrošnju ostvaruju i norveški radijatori koji troše od 0,8 do dva kilovata struje. Njihova potrošnja se kreće u domenu potrošnje klima-uređaja, ali mogu da troše i znatno manje. Problem je, u stvari, u tome što ovi radijatori, iako na specifikaciji piše suprotno, daju malo toplotne energije.
Za ili protiv TA peći
Oni koji se greju na struju najviše hvale TA peći koje su definitivno najisplativije kada ih punite noću, kada je jeftinija tarifa. Čak iako je uključujete i tokom skuplje tarife, TA peć može da bude jedno od najjeftinijih rešenja. Ovaj uređaj se puni od četiri sata, a ako ga podesite da vam samo dogreva prostoriju, može da greje petnaestak sati. Prema slobodnom proračunu, za potrošnju TA peći od šest kilovata, platićete oko 2.400 dinara. Naravno, ako zima bude jača, i ova potrošnja raste, pa TA peć lako može da pređe ovu veoma nisku potrošnju.
Grejanje na plin, ugalj i drva
Ako vam je struja i dalje skupa, verovatno ćete se opredeliti za grejanje na plin, ugalj ili drva. Najjeftinije peći na plin koštaju oko 1.500 dinara, a jedna  boca bi trebalo da traje 90 sati, tačnije šest dana po 15 sati. Međutim, oni koji ih imaju, tvrde da plinska najčešće „izdrži“ samo četiri dana. Pored toga, ove peći stvaraju vlagu i troše kiseonik. Cena plina je 760 dinara, ako ga kupujete na pumpama, a ako poručujete da vam ga donesu kući, koštaće vas od 250 do 300 dinara više.
Kada je u pitanju grejanje na drva, računa se da je za jednu grejnu sezonu, u trajanju od šest meseci, potrebno oko osam kubika drva za stan od 50 kvadrata, što pri ceni od oko 3.000 dinara za kubik, izađe oko 4.000 dinara mesečno. Tri tone najjeftinijeg uglja za sezonu koštaće vas oko 13.000 dinara, što je mesečno oko 2.200 dinara. Inače, popularni smederevac u prodavnici možete da nađete po ceni od oko 12.000 dinara.
 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak