Stan mali - a velik

Press 03.10.2008 14:38
U ogledalima je spas...

U ogledalima je spas...


Uz nekoliko praktičnih saveta i trikova vizuelno povećajte prostor i maksimalno iskoristite stan u kome živiteManjak stambenih kvadrata problem je s kojim se više-manje svi susreću. Budući da je kupovina većeg stana rešenje koje sebi retki mogu da priušte, mnogi kod uređenja raznim trikovima stan pokušavaju da učine i praktičnijim i vizuelno većim. Ugradni ormari, klizni i „skriveni" stolovi i druga efektna dizajnerska rešenja u tim slučajevima su slamka spasa.

I dečja i radna soba

Ako vam problem predstavlja mala dečja ili spavaća soba koju želite da iskoristite i kao radnu, idealno je smestiti krevet na povišenu poziciju iznad ormara. Njemu se pristupa dodatnim stepenastim elementima koji služe i za odlaganje stvari. Radni sto s policama spretno se uklapa u prostor između ormara, kreveta i zida. Prostor može da se organizuje kao spavaonica za jednu ili dve osobe.

Nekoliko sledećih trikova pomoći će vam da vizuelno povećate prostor i maksimalno iskoristite kvadrate koji vas okružuju. Izuzetno praktično rešenje za stanove u kojima su kuhinja, kupatilo i dnevni boravak povezani jeste korišćenje pulta, odnosno šanka, koji u ovom slučaju ima dvostruku ulogu. Prema kuhinji šank će biti organizovan kao dodatna radna ploča koja povećava njenu funkcionalnost i upotrebljivost, a prema dnevnom boravku i kupatilu kao komoda, tj. polica za odlaganje različitih predmeta i knjiga i postavljanje TV-a. Komoda može da bude zatvorena kliznim ili zaokretnim vratima ili otvorena poput police. Na ovaj način jedan element u prostoru ispunjava više funkcija i oslobađa prostor za postavljanje drugih komada nameštaja.

Pri uređenju manjih stambenih prostora, svakako je preporučljivo koristiti elemente koji mogu da budu višefunkcionalni. Ako dnevni boravak koristite i kao spavaonicu, a pri tom vam je potreban veliki ormar, primenite originalno rešenje - uzdignuti ugradni ormar s kliznim vratima koji se prostire celom dužinom zida. Boju i materijal u tom slučaju uskladite s ostalim nameštajem u prostoru.

Osim pomoću originalnog i funkcionalnog dizajna, prostor ćete maksimalno iskoristiti postavljanjem komada nameštaja i opreme s ugrađenim odeljkom za odvajanje stvari. To mogu da budu garniture za sedenje i bračni kreveti s kutijama za posteljinu, ugradni ormari kojima ćete iskoristiti punu dužinu i visinu zida i stvoriti veliki prostor za odlaganje stvari, ali i police i ormarići na zidovima, koji će, zavisno od odabrane boje i materijala, biti naglašeniji ili neutralniji u prostoru.

Postavljanjem ovakvih elemenata i dobrom iskorišćenošću prostora vizuelno ćete ga povećati, jer neće biti potrebe za smeštaj dodatnih ormara, polica ili komoda koji opterećuju prostor.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak