Nekoliko sljedećih trikova pomoći će vam da vizualno povećate prostor i maksimalno iskoristite kvadrate koji vas okružuju.
Izuzetno praktično rješenje za stanove u kojima su prostori kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka povezani je korištenje pulta odnosno šanka, koji u ovom slučaju ima dvostruku ulogu.

Prema kuhinji će šank biti organiziran kao dodatna radna ploha koja povećava njezinu funkcionalnost i uporabljivost, a prema boravku i blagovaonici kao komoda, tj. polica za odlaganje različitih predmeta i knjiga te postavljanje TV-a.


Komoda može biti zatvorena kliznim ili zaokretnim vratima ili otvorena poput police. Na ovaj način jedan element u prostoru ispunjava više funkcija i oslobađa prostor za postavljanje drugih potrebnih komada namještaja ili organiziranje dodatne grupe u istom prostoru, npr. radne. Pri uređenju manjih stambenih prostora, svakako je preporučljivo koristiti elemente koji mogu biti višefunkcionalni.

Ako dnevni boravak koristite i kao spavaonicu, a pri tom vam je potreban velik ormar, primijenite originalno rješenje - uzdignuti ugradbeni ormar s kliznim vratima koji se prostire cijelom dužinom zida. Boju i materijal u tom slučaju uskladite s ostalim namještajem u prostoru.


Ispred ugradbenog ormara nalazi se plato tj. dodatno spremište za stvari, koji je ujedno i pristupni prostor ormaru. Do njega se dolazi preko dviju integriranih stepenica.

Veliki bračni krevet se preko dana jednom polovicom uvlači u plato, a druga se uz dodatak jastučića koristi kao garnitura za sjedenje u dnevnom boravku. Pred spavanje ćete vrlo jednostavno krevet izvući u njegovoj punoj dužini, plato iskoristiti kao noćne ormariće te će se dnevni boravak u trenu pretvoriti u udobnu spavaću sobu. Rješenje je kreativno te nadasve praktično i funkcionalno!


Ako vam problem predstavlja mala dječja ili spavaća soba, koju želite iskoristiti i kao radnu, idealno je smjestiti krevet na povišenu poziciju iznad ormara. Njemu se pristupa dodatnim stepenastim elementima koji, osim za komunikaciju, služe i za odlaganje stvari. Radni stol s policama spretno se uklapa u prostor između ormara, kreveta i zida. Prostor se može organizirati kao spavaonica za jednu ili dvije osobe.


Osim uz pomoć originalnog i funkcionalnog dizajna, prostor ćete maksimalno iskoristiti postavljanjem komada namještaja i opreme s ugrađenim spremištima. To mogu biti garniture za sjedenje i bračni kreveti s kutijama za posteljinu, ugradbeni ormari kojima ćete iskoristiti punu dužinu i visinu zida i stvoriti veliki prostor za odlaganje stvari, ali i police i ormarići na zidovima, koji će, ovisno o odabranoj boji i materijalu, biti naglašeniji ili neutralniji u prostoru.


Postavom ovakvih elemenata i dobrom iskorištenošću prostora, vizualno ćete ga povećati jer neće biti potrebe za smještaj dodatnih ormara, polica ili komoda koji opterećuju prostor.