Teška priča o zlim vremenima

Građanski list 29.09.2008 23:20
Teška priča o zlim vremenima


Film reditelja i scenariste Nebojše Radosavljevića Miloš Branković, dosad prikazivan na brojnim domaćim festivalima, na kojima je osvojio i niz nagrada, svoju zvaničnu premijeru imao je u Beogradu 24. septembra u bioskopu "Ster sinemas", a uskoro će ga videti i novosadska bioskopska publika.Filmska priča o zločinu, kazni i pravdi u Srbiji na početku 21. veka osvojila je na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji specijalnu nagradu žirija, na Filmskom festivalu u Sopotu najboljim ga je proglasila publika, a na festivalu Sinema siti nagrađen je za najbolju fotografiju. Kako beleži Beta, film je snimljen uz podršku Ministarstva kulture i Sekretarijata za kulturu Beograda.

– Ovo je priča o zločinu, kazni i pravdi. Ova poslednja je najveći gubitnik. Miloš Branković je običan mlad čovek koji samo želi da bude uspešan arhitekta i da voli Aleksandru. Bez razloga, postaje predmet maltretiranja ulične bande i žrtva prevare. Život mu se pretvara u moru. Pokušavajući da uzvrati, ubija nekoliko ljudi. Da li je ubica ili borac za pravdu? Ko je Miloš Branković? Teška priča o zlim vremenima u Srbiji s početka 21. stoleća – objašnjavaju distributeri i najavljuju da će film biti prikazan i na Međunarodnom festivalu mediteranskog filma, koji se održava od 14. do 22. oktobra u španskom gradu Valensiji. Tamošnja publika videće ga u takmičarskom programu "Mostra Valencia", koji organizuje Regionalna filmska fondacija u Valensiji.

Naslovnu ulogu igra Miloš Vlalukin, a glume i Jovana Stipić, Nada Šargin, Nebojša Milovanović, Andrej Šepetkovski, Petar Božović, Boris Komnenić, Teodora Stanković, Lena Bogdanović, Tanasije Uzunović... Prema navodima kritičara Aleksandra S. Jankovića, koliko god Miloš Branković sadržao neke zaista šokantne scene, "jasan je (patriotski) stav reditelja da je ova zemlja zrela za neutronsku bombu, jer je ogrezla u kriminalu i razvratu...". "Živopisno okruženje je nešto što ovaj film čini zaista jedinstvenim", navodi Janković, dok je Dimitrije Vojnov ocenio da je Miloš Branković dobra referenca za novi srpski film i da može poslužiti kao model za neke buduće akcije.

Nebojša Radosavljević rođen je 1966. u Beogradu. Od 1992. profesionalno se bavi režijom i pisanjem scenarija. Dosad je bio scenarista i pomoćnik režije u dečjoj seriji Školskog programa RTS-a Ogledi iz pravopisa, scenarista i reditelj edukativne TV serije Beograd u muzičkim zbivanjima u 20. veku, scenarista i reditelj nekoliko emisija iz serijala TV Novi Sad Varošarije i scenarista i reditelj serijala dokumentarnih TV filmova Trećeg kanala RTS-a Na dve vode i kratkog igranog filma Devojka iz kabrioleta. Takođe je bio scenarista i reditelj serije emisija Vizuelno u produkciji TV Politika i autor muzičkih spotova za "Van Gogh", "Smak", "Generaciju 5", Anu Stanić...

Radosavljevićev spot za pesmu Mama grupe "Van Gogh" 1993. proglašen je za spot godine, a za spot Delfin iste grupe 1996. je na festivalu u Baru u kategoriji muzičkih spotova dobio Srebrnu maslinu. Radosavljević je scenarista i reditelj i mnogih propagandnih kampanja i reklamnih spotova. Kampanja Tolerancija i spot Da komšiji krava bude živa i zdrava proglašeni su za najbolju kampanju i TV spot na Festivalu ideja u Novom Sadu 2003. Šou-program Bilje Krstić Ručni rad potpisuje takođe Radosavljević, kao i DrUnder, "muzički eksperiment s grupom 'Van Gogh'".

 

Kritički nastrojen

– Moj film je kritički nastrojen prema našem društvu i govori o mladiću koji je suočen sa surovim uslovima života u njemu. Nisam ljubitelj univerzalnog i užasno me nervira kad neko za neku ovakvu temu, gde se preispituju zločin, kazna i pravda, kaže da je ona univerzalna. Zato podvlačim da je ovaj film prvo beogradski, zatim srpski, dakle, priča o nekim ružnim stvarima koje se dešavaju kod nas. Znate, najgora stvar koja se može desiti jeste moralni pad, koji se sad nama u Srbiji dešava, a kad se on desi, onda se događaju i neki drugi padovi. U filmu postavljam pitanje može li biti nešto bolje. Neko mi je posle jedne novinarske projekcije rekao da je film pesimističan. Nije! On je optimističan ako ga gledamo na pravi način – rekao je u intervjuu za "Građanski list" Nebojša Radosavljević. – Mi u filmu nismo išli ni na levu ni na desnu stranu. Sagledavamo i jedne i druge, i dobro i loše, s tim što je akcenat stavljen na loše... Građanin sam ove zemlje, volim ovu zemlju beskrajno i, baš zato što je volim, sagledavam neke njene tamne strane ne bih li osvetlio one dobre... Ovaj film je rađen iz bola.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak