Bitka za glasove u UN

Večernje novosti 28.09.2008 04:38
Bitka za glasove u UN


Predsednik Srbije Boris Tadić završio je radni boravak u Ujedinjenim nacijama, gde je prisustvovao 63. Generalnoj skupštini, tokom koje je imao i oko 50 bilateralnih razgovora.Tadić je poručio da je srpska delegacija, u mnogobrojnim bilateralnim razgovorima, ubeđivala sagovornike da prihvate inicijativu Srbije da se Međunarodni sud pravde izjasni o legalnosti jednostranoproglašene nezavisnosti Kosova, saopštila je Pres-služba predsednika republike.
U saopštenju se dodaje da Tadić ne može sa sigurnošću da kaže da li će srpska inicijativa biti izglasana u Generalnoj skupštini UN.
Uspeh srpske inicijative u UN, ocenio je Tadić, pokrenuo bi novi pristup u rešavanju kosovskog pitanja, preveo ga na pravni teren i ojačao međunarodni kredibilitet Srbije.
Tadić je izrazio nadu da će se, posle savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde, Beograd i Priština ponovo naći za pregovaračkim stolom.
Delegacija Srbije, koju je predvodio Tadić, tokom radnog boravka u UN sastala se sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, predsednikom Generalne skupštine UN Migelom Deskotom Brokmanom, generalnim sekretarom Saveta Evrope Terijem Dejvisom i visokim predstavnikom za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Havijerom Solanom.
Takođe, održani su sastanci sa predsednicima SAD, Portugala, Poljske, Jermenije, Estonije, Letonije, Kipra, Filipina, Čilea, Crne Gore i Makedonije, kao i sa premijerima Norveške, Malte, Nepala, Kuvajta, Španije i Bugarske.
Delegacija Srbije razgovarala je, između ostalih, i sa ministrima spoljnih poslova Rusije, Alžira, Slovačke, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Indonezije, Finske, Turske, Španije, Češke, Irana, Makedonije, Jordana i Rumunije. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak