Srbija bliža usvajanju rezolucije UN o Kosovu, kaže Tadić

Studio B 27.09.2008 16:35
Srbija bliža usvajanju rezolucije UN o Kosovu, kaže Tadić


Predsednik Boris Tadić izjavio je u Njujorku da je Srbija danas bliža usvajanju rezolucije kojom se predlaže da Generalna skupština UN zatraži od Međunarodnog suda pravde savetodavno mišljenje o legalnosti nezavisnosti Kosova.Tadić je za Radio televiziju Srbije izjavio da su reakcije stranih državnika i svetskih zvaničnika dobre i da će glasanje biti početkom oktobra.

"Ubeđen sam da ta rezoluicija nije korisna samo za Srbiju, dugoročno i kratkoročno gledano, već i za UN kojima se vraća i autoritet poštovanja međunarodnog prava i uspostavlja jedan mehanizam rešavanja sličnih konflikta", kazao je Tadić.

Predsednik je ukazao da su posle deklaracije o nezavisnosti Kosova "krenuli i drugi problematični procesi na tenzitivnim područjima na svetskoj mapi".

On je kazao da diplomatska aktivnost Srbije neće biti završena okončanjem generalne debate u UN.

"Mi ćemo do poslednjeg trenutka vršiti uticaj na naše prijatelje i partnere, ali i na one koje imaju drugačije mišljenje", kazao je Tadić i dodao da je "uzdražani optimista jer nikad nije kraj - do samog završetka utakmice".

"Ovo je jedna velika politička utakmica, politička debata. Veliki su ulozi. Srbija može da povrati svoj međunarodni kredibilitet. Prolazak jedne ovakve rezolucije značio bi da je Srbija izašla iz jednog pritiska, iz agonije u kojoj je bila 18 godina, a onda bi se Srbija okrenula korak po korak stvaranju novih kapaciteta za svoju meeđunarodnu politiku, ali i za odbrnu svog domaćeg pitanja integriteta zemlje na Kosovu", kazao je Tadić.

Govoreći o današnjem susretu sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, Tadić je kazao da se nesumnjivo vrši pritisak na pojedine zemlje da nezavisnost Kosova priznaju upravo kada Srbija podnosi rezoluciju u UN.

"Mi nemamo nikakvo razumevanje za bilo kakvo priznanje nezavisnog Kosova od strane nama susednih država, jer to priznanje ima sasvim drugačiji značaj", kazao je Tadić.

Predsednik je ukazao da bi, ukoliko bi nezavisnost Kosova, priznale Crna Gora i Makedonija, to značilo direktno uplitanje u unutrašnje pitanje Srbije i relativizaciju njenih granica.

Tadić je kazao i da Srbija mora da insistira da SAD promene svoj stav prema nezavisnosti Kosova.

"Nemoguće je očekivati da će SAD povući svoju odluku o priznanju, ali ima još mnogo prostora da se traga za kompromisnim rešenjima u budućnosti. Stav SAD je izuzetno važan, a da bi pojačali taj politički stav SAD u našu korist, veoma je važno da ostvarimo što bolju saradnju u ekonomiji", kazao je predsednik Tadić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak