Tadić: Još nemamo većinu u UN, ali imamo šansu (tekst i video)

RTS 25.09.2008 16:23
Tadić: Još nemamo većinu u UN, ali imamo šansu (tekst i video)


Predsednik Boris Tadić izjavio je da Srbija još nije u Generalnoj skupštini UN obezbedila većinu za usvajanje rezolucije kojom bi od Međunarodnog suda pravde bilo zatraženo savetodavno mišljenje o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, ali se nada da šanse za pozitivan ishod glasanja još postoje."Postoje zemlje koje žele da glasaju za našu rezoluciju i one koje bi želele da glasaju ali ne mogu, pa će verovatno biti uzdržane. Postoje zemlje koje će glasati protiv", rekao je predsednik za RTS.

On je naveo da je potrebno nastaviti ubeđivanje šefova delegacija i da ne treba stvarati uverenje da je sve završeno i zamolio za strpljenje.

Izjava predsednika Tadića

Predsednik Srbije rekao je da su reakcije na njegov jučerašnji govor dobre, ali da ga reakcije ne zanimaju već samo krajnje posledice.

"Ovo je prvi put u istoriji da konflikt ne rešavamo novim konfliktom, već prelazimo na teren međunarodnog prava i na taj način osnažujemo međunarodni kredibilitet zemlje", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je u utorak u obraćanju Generalnoj skupštini UN pozvao države članice da podrže rezoluciju Srbije da se od Međunarodnog suda pravde u Hagu traži savetodavno mišljenje o nezavisnosti Kosova.

Generalna skupština UN uvrstila je u dnevni red 63. zasedanja zahtev Srbije da Međunarodni sud pravde oceni zakonitost proglašenja nezavisnosti Kosova. Tadić očekuje da rasprava o toj inicijativi Srbije bude na dnevnom redu početkom oktobra.

Tadić koji boravi u Njujorku do 27. septembra, imaće oko 50 sastanaka sa predstavnicima zemalja članica UN u nastojanju da obezbedi što širu podršku za tu inicijativu Srbije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak