Radni sto mora da bude pored prozora

Blic 25.09.2008 12:45
Radni sto mora da bude pored prozora


Za male školarce dečja soba predstavlja puno više od obične sobe - to je prostor u kome treba da se opuštaju, druže i koncentrišu na obavljanje svakodnevnih školskih obaveza.Zato soba treba da bude opremljena maštovito i funkcionalno - treba da bude radni prostor i igraonica.

Radni sto
Minimalna preporučljiva dužina stola je 100 cm, a dubina 60-70 cm. Površina stola treba da bude dovoljno velika da bi školarci nesmetano mogli da rašire potrebne knjige, sveske i pribor za crtanje i pisanje. Ako je na stolu smešten i kompjuter, preporučljiva dužina stola je 150 cm.
Položaj radnog stola u sobi je uslovljen položajem prozora i smerom prodora prirodne svetlosti, koja je neophodna za kvalitetan proces rada i učenja. Prirodno svetlo treba da osvetljava radnu površinu s prednje ili leve strane za dešnjake, odnosno s desne strane za levake. Ovo je izuzetno bitan zahtev, jer dobra i pravilna osvetljenost neće uzrokovati dodatna naprezanja za oči. Položaj stola organizujte i na način da je školarcu omogućena kontrola ulaznih vrata iz sedećeg položaja bez okretanja glave za 180°. Ako u sobu treba da smestite dva stola, najbolje je da ih postaviti paralelno jedan uz drugi ili pod uglom od 90°, da bi jedan mogao da bude osvetljen frontalno, a drugi s leve ili desne strane prirodnom svetlošću.

Police
Školarcu osigurajte i nekoliko fioka, koje će poslužiti za odlaganje školskog pribora. One mogu da budu u sklopu stola ili smeštene u mobilnom ormariću, koji će se prema potrebi primaknuti uz sto ili ispod njega.
Pripremite i dovoljno prostora za odlaganje knjiga, jer će njihov broj svake školske godine biti sve veći. Osim toga, dobra preglednost i uredno posložene knjige omogućiće i dobru organizaciju školarca u izvršavanju obaveza.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak