Hemoroidi - simptomi, terapija i lečenje

Blic 24.09.2008 14:38
Hemoroidi - simptomi, terapija i lečenje


Svrab, bol u predelu anusa i krvarenje su simptomi hemoroida. Procenjuje se da oko 80 odsto ljudi barem jednom u životu ima probleme sa hemoroidima, dok 60 odsto stalno ima tegobe vezane za njihGlavni krivci za pojavu hemoroida su genetske predispozicije, venska insuficijencija, trudnoća i naprezanje na porođaju, prekomerna težina, zatvor izazvan dugotrajnim sedenjem, poremećaj hormonske ravnoteže. O čemu treba da vodite računa kako biste što lakše prevazišli ovu pojavu za „Blic“ govori dr Vojin Ristić, hirurg Poliklinike „Beograd“.
Hemoroidi su proširene vene u predelu rektuma. Kad oteknu, ove vene izgledaju poput kesica koje se zovu hemoroidni čvorovi. Javljaju se u dva oblika: spoljašnji (vidljivi, obično van anusa) i unutrašnji (u samom anusu, mogu da se vide samo anoskopom ili golim okom ukoliko ispadnu).

Hronično oboljenje
Hemoroidi spadaju u hronična oboljenja. Osnovni znaci su svrab, bol u predelu anusa, krvarenje i ispadanje hemoroida kroz anus. U slučaju krvarenja, krv je svetlocrvene boje i obično se javlja posle stolice. U zavisnosti od težine kliničke slike, govori se o hemoroidima prvog, drugog, trećeg i četvrtog stadijuma. Prvi stadijum je često bez tegoba ili sa blagim tegobama (osećaj neprijatnosti u predelu čmara i svrab), dok je drugi stadijum praćen krvarenjem.
Kod trećeg stadijuma postoje dva tipa: tip A (ispadanje hemoroida pri stajanju ili stolici i njihovo spontano vraćanje) i tip B (oboleli mora sam da vrati rukom hemoroide u anus).
Hemoroidi četvrtog stadijuma su stalno napolju i ni na koji način ne mogu da se vrate u anus.

Terapija iz tanjira
Jedite više šumskog voća - Šumsko voće je bogato antocijanozidima, supstancama koje jačaju zidove krvnih sudova. Trudite se da ih unosite svakodnevno, kao sveže voće ili sok.
Ne preterujte s kafom - Osobe koje piju puno kafe (preko tri šoljice dnevno) izlažu se opasnosti od napada hemoroida, pošto višak kofeina može da izazove širenje krvnih sudova.
Smanjite krvarenje pomoću mahunarki - Mahunarke i jaja su dragocen izvor vitamina K, koji stimuliše zgrušavanje krvi. Ako imate obilne menstruacije, treba redovno da se nalaze na vašem jelovniku.

Čuvajte se ljutih papričica
- Zaboravite na ovaj začin. Papričica obiluje kapsaicinom, supstancom koja iritira creva i analnu sluzokožu. Izbegavajte i kari, šafran i crni biber.
Integralni hleb i testenina su zdravi - Koristite integralni hleb, testeninu i pirinač i proizvode od integralnog brašna. Integralno brašno je bogato biljnim vlaknima koja podstiču rad creva i tako sprečavaju zatvor.
- Ne preterujte s alkoholom. Imajte meru u konzumiranju vina, piva i žestokih pića, pošto je alkohol moćan vazodilatator i može da dovede do širenja hemoroidnih vena.
- Ne izbegavajte crveno meso! Štaviše, trudite se da ga jedete najmanje tri puta nedeljno. Tako ćete sprečiti gubitak gvožda, koji krvarenje hemoroida može da izazove.
Obuzdajte želju za čokoladom ne samo zato što kakao može da izazove zapaljenje analne sluzokože, već i zato što podstiče rad creva i tako povećava opasnost od dijareje. Obavezno ga treba izbegavati dok je bolest u akutnoj fazi.

Lečenje
Lečenje zavisi od stepena oboljenja. Kod prvog stadijuma ono se sastoji od primene masti i krema protiv hemoroida, higijenskih mera i odgovarajućeg režima ishrane. Kod drugog stadijuma se preporučuju čepići i masti i higijensko-dijetetski režim. Kod trećeg lekar prepisuje odgovarajuću terapiju, a kod četvrtog ne preostaje ništa osim operacije.

Proverite da li dobro postupate

DA

Hladna voda je dragoceni saveznik
Ispirajte nekoliko puta dnevno anus hladnom vodom u kojoj ste rastvorili sredstvo za intimnu negu (pH 4,5) ili odgovarajući preparat za negu analne zone. Kupujte samo proverene preparate na bazi mlečne kiseline i biljnih ekstrakata (aloja vera, kamilica, neven, slez...).

Vlažne higijenske maramice
Najvažnije je da se naviknete da operete osetljivu zonu posle svakog pražnjenja creva. Za to su najpogodnije vlažne maramice na bazi glicerina i hamamelisa. Ali oprezno! U akutnoj fazi čak i maramice mogu da iritiraju hemoroidne vene.

Pijte što više vode
Pijte dva litra vode dnevno. Koristite kesu punu leda da biste ublažili peckanje prouzrokovano upalom hemoroida. Pre nego što sednete na stolicu, proverite da li je dovoljno hladna.
NE

Laksativi su zabranjeni
Ne posežite lako za laksativima. Iako je važno da debelo crevo bude prazno da bi se smanjio pritisak na hemoroidne vene, česte stolice takođe iritiraju analnu sluzokožu i samo pogoršavaju situaciju. Bolje je da se protiv zatvora borite odgovarajućim režimom ishrane.

Oprezno sa sportom
Ako često imate napade hemoroida, izbegavajte aerobik i druge sportove koji podrazumevaju skakanje, vožnju bicikla i bodi-bilding.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak