Tadić otputovao u Njujork na zasedanje Generalne skupštine UN

Politika 22.09.2008 17:06
Tadić otputovao u Njujork na zasedanje Generalne skupštine UN


Predsednik Srbije je pred odlazak na zasedanje Generalne skupštine UN objasnio da bi bilo veoma dobro da se pitanje KiM prebaci s političkog na pravni teren, jer je najveća snaga Srbije – argumentacija u domenu međunarodnog pravaPredsednik Srbije Boris Tadić otputovao je juče u Njujork, gde će učestvovati na 63. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, i pokušati da obezbedi što širu podršku u međunarodnoj zajednici za inicijativu Srbije da se kosovsko pitanje iz sfere politike prebaci na teren prava.

Tadić će sutra, prvog dana generalne debate, održati govor pred Generalnom skupštinom UN. „Naša inicijativa za savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde i rezolucija koju predlažemo na usvajanje 63. Generalnoj skupštini jeste izuzetno važna za dalji tok i dalji proces vezan za utvrđivanje budućeg statusa Kosova i Metohije”, rekao je predsednik Srbije pred odlazak na zasedanje Generalne skupštine UN.

Tadić je objasnio da bi bilo veoma dobro da se pitanje Kosova i Metohije prebaci s političkog na pravni teren jer je najveća snaga Srbije – argumentacija u domenu međunarodnog prava. „Na taj način bismo pronašli nove mogućnosti i nove kapacitete da otpočnemo pregovore, a s druge strane stvaraju se i novi potencijali da pridobijemo i neke druge zemlje koje danas nisu na našoj strani kada je u pitanju Kosovo i Metohija, da imaju fleksibilniji odnos, ako ne i najbolji mogući kada je u pitanju interes države Srbije”, rekao je Tadić.

Srpski predsednik će se u Njujorku sresti s više od 30 šefova delegacija koji će učestvovati na Generalnoj skupštini UN, kao i s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom. „I ekonomija će biti zastupljena u našim razgovorima, mogućnosti za investicije, otvaranje novih radnih mesta, ali će svakako ti razgovori biti i prilika da se govori o budućnosti Euleksa koji, po našem mišljenju, takođe treba da dobije legitimitet kroz odluku Saveta bezbednosti UN”, ukazao je Tadić.

On je naglasio da delegaciju Srbije na zasedanju Generalne skupštine UN naredne sedmice čekaju vrlo naporni dani, neprekidni bilateralni sastanci i borba za naše nacionalne i državne interese.

Tokom boravka u Njujorku, Tadić će se obratiti i učesnicima prezentacije „Investiranje u Srbiju”, koja će biti održana 24. septembra, u Harvard klubu, a učestvovaće i na okruglom stolu „Održivi razvoj životne sredine”, 25. septembra.

U delegaciji Srbije je, pored predsednika Tadića, i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Predsednik Srbije će u Njujorku boraviti do 27. septembra.


IzvorМагна Сербиа
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak