Italijanski stil u vašoj oazi

Politika 22.09.2008 13:19
Italijanski stil u vašoj oazi


Stručnjaci za estetiku naglašavaju da je Italija i sada lider u dizajnu, sjedinjavajući praktičnost i udobnost kada je reč o enterijeru, ali i eksterijeruItalijanski dizajn je dostigao visok stepen perfekcije koja se ogleda u sjedinjavanju prirodnosti i rafiniranosti, a umetnost življenja je pretvorena u – čaroliju koja nastaje pomoću bogate mašte primenjene u dizajniranju svega što život čini lagodnijim. To je, kako bi Italijani rekli, dolče vita ili – slatki život, što polako odmiče u okruženju koje godi i očima i duši.

Vodi se računa o estetici u svakom pogledu, od odeće, preko čuvene italijanske obuće, do nameštaja i detalja koji čine skladne celine u kojima može da se živi i – uživa.

I danas, kada se svi bore da pokažu najbolje što znaju u dizajnerskim inovacijama i raznolikim umetničkim vizijama, italijanski dizajn ostaje originalan i s punim pravom mnogi stručnjaci za estetiku naglašavaju da je Italija i sada lider u dizajnu, sjedinjavajući praktičnost i udobnost kada je reč o enterijeru, ali i eksterijeru.

Stare građevine se brižno čuvaju, novo se gradi i oprema uz poštovanje kanona koji važe u italijanskom dizajnu: sve što se unese u kuću treba da bude i udobno i moderno, ali i lepo. Sklad im je jako važan i taj sklad može da se sretne na svakom koraku. I u domovima starijih italijanskih porodica i među mladima.

Kada se govori o italijanskom dizajnu ne mogu se preskočiti kolekcije modnih kuća Armani, Versaće, Dolče i Gabana, ali ni automobili Ferarija i Lamborginija. U svetu su čuvena i „venecijanska ogledala”, baš kao i murano staklo i ukrasni predmeti napravljeni od ove vrste stakla, kao i kućni aparati i nameštaj, ali i posteljina, prekrivači, zavese i draperije koje uvek odišu originalnošću i skladom boja.

Kad govorimo o istoriji italijanskog dizajna, može da se počne sa godinama posle Drugog svetskog rata. Tada je u Italiji zaživela masovna motorizacija i korišćenje novih skutera, među kojima je svetsku slavu koja ne tamni ni danas doživela „vespa”.

Posle „vespe” nastaje pisaća mašina – „leksikon 80”. Stvorena za potrebe italijanskog tržišta, ona neočekivano izaziva senzaciju i na međunarodnom planu.

Ranih pedesetih, era modernog dizajna zahvata i industriju nameštaja i kućnih aparata. Nekoliko većih firmi otvorenih za eksperimente i inovaciju – Alezi, Arfleks i Azukena, sarađuju sa nekim od najvećih imena na polju arhitekture i dizajna: Albinijem, Gardelom i braćom Kastelione.

Milanski Trijenale organizuje prvu konferenciju o industrijskom dizajnu 1954. godine, a dve godine kasnije u Milanu se osniva ADI – Asocijacija za industrijski dizajn. Ovo je značajan momenat za moderni dizajn koji trijumfuje nad tradicionalnim stilovima.

Ranih šezdesetih, zbog iznenadnog ekonomskog buma, italijanski domovi, retko opremljeni sanitarijama, pune se televizijskim prijemnicima, kućnim aparatima i modernim nameštajem, a način življenja se rapidno modernizuje. Uvode se novi materijali: najlon, uretin i razne vrste plastike.

U njujorškoj galeriji MoMi sada već davne 1972. godine italijanski dizajn je pokazao sve svoje čari i svu raznovrsnost: nameštaj, tehnička ostvarenja, automobili, pa čak i politički leci, oduševili su svet originalnošću i dinamičnošću. Tada italijanski dizajn pušta duboke korene u svetu svetskog dizajna.

Postmoderna, nastala osamdesetih godina prošlog veka, stvara vezu između arhitekture i dizajna: Aldo Rosi uspešno dizajnira aparat za espreso, kao i servis za tu kafu. Poznato je da se čuvena espreso kafa ispija danas na svim kontinentima.

Početkom devedesetih rađa se novi oblik jednostavnosti koji ne prati zahteve postmodernizma već spaja prošlost sa budućnošću: dizajneri poštuju ekološke zahteve i okreću se prirodnim materijalima i reciklaži.

U 21. vek italijanski dizajn je ušao spreman da opravda zaslužen epitet – dizajn sačinjen od mašte i ideja, ali ne sebično okrenut samo potrebama visokog društva, već i svim poštovaocima dobrih dizajnerskih rešenja.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak