Milutinoviću i Šainoviću preti robija u Albaniji

Alo 20.09.2008 17:02
Milutinoviću i Šainoviću preti robija u Albaniji


Nekadašnji visoki državni, vojni i policijski funkcioneri Srbije Milan Milutinović, Nikola Šainović, Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić, kojima se sudi pred Haškim tribunalom, mogli bi, ukoliko budu osuđeni, da robijaju u nekom od albanskih zatvora.Albanija je, naime, sa Haškim sudom potpisala sporazum kojim se predviđa da haški osuđenici mogu da služe kaznu u albanskim zatvorima. 

Pomenutim sporazumom Albanija je postala 17. zemlja u kojoj će haški osuđenici moći da izdržavaju kazne. Pre nje, to su učinile Italija, Finska, Norveška, Švedska, Austrija, Francuska, Španija, Nemačka, Danska, Velika Britanija, Belgija, Ukrajina, Portugalija, Estonija, Slovačka i Poljska.
Portparol srpskog tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić tumači ovaj sporazum kao politički interes Albanije, koja tako pred UN-om pokazuje dobru volju i ustupa kapacitete svojih zatvora.
- I mi smo imali inicijativu da naši državljani izdržavaju kaznu u Srbiji, ali to nije prihvaćeno. Mada, da budem iskren, to bi bilo olakšanje samo u psihološkom smislu, jer su zatvori u Norveškoj i Švedskoj mnogo bolji od naših zatvora. A kakvi su tek albanski zatvori. Ne bih želeo da budem u koži onoga ko će to da iskusi - kaže Vekarić.

Predsednik kancelarije Haškog tribunala u Beogradu Matijas Helman objašnjava da odluku o tome gde će neko služiti kaznu donosi predsednik suda.
U Haškom tribunalu su dosad osuđene 53 osobe, koje su već odslužile ili trenutno služe kaznu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak