Pravo je snaga Srbije

Večernje novosti 20.09.2008 15:19
Pravo je snaga Srbije


Na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pokušaću da obezbedim podršku u međunarodnoj zajednici za inicijativu Srbije da se kosovsko pitanje iz sfere politike prebaci na teren prava - rekao je predsednik Srbije Boris Tadić, pred odlazak na 63. zasedanje Generalne skupštine UN.
Tadić je naveo da je naša zemlja do sada imala podršku nekih zemalja stalnih članica SB i članica Generalne skupštine UN, i dodao da je očigledno da nam je potrebna šira podrška.
- Zbog toga naša inicijativa za savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde i rezolucija koju predlažemo na usvajanje 63. Generalnoj skupštini jeste izuzetno važna za dalji tok i dalji proces vezan za utvrđivanje budućeg statusa Kosova i Metohije - istakao je Tadić. 

Predsednik Srbije je objasnio da bi bilo jako dobro da se pitanje Kosova i Metohije prebaci sa političkog na pravni teren, jer je najveća snagaSrbije - argumentacija u domenu međunarodnog prava.
- Na taj način bismo pronašli nove mogućnosti i nove kapacitete da otpočnemo pregovore, a sa druge strane stvaraju se i novi potencijali da pridobijemo i neke druge zemlje, koje danas nisu na našoj strani, da imaju fleksibilniji odnos, ako ne i najbolji mogući kada je u pitanju interes države Srbije - naglasio je Tadić.
Prema njegovoj oceni, delegaciju Srbije na zasedanju Generalne skupštine UN naredne sedmice čekaju “vrlo naporni dani, neprekidni bilateralni sastanci i borba za naše nacionalne, državne, ali i interese građana Srbije”. 

Tadić je podsetio na činjenicu da je politika odbrane evropske budućnosti Srbije i njenog integriteta na Kosovu i Metohiji dobila podršku građana.
On je dodao da činjenicu da za politiku koju sprovodi i za koju se zalaže ima i podršku ogromne većine građana u Srbiji, uvek uzima u obzir kada zastupa stavove naše zemlje na međunarodnim forumima.
- Od te politike niti možemo, niti hoćemo da odstupimo. Ta politika jeste i format za pregovore i razgovore sa međunarodnim poslenicima. S druge strane, daje nam punu legitimizaciju o tome kako voditi razgovore i u Savetu bezbednosti UN, na Generalnoj skupštini, u budućnosti.

RAZGOVORIMA DO ŠIROKE PODRŠKE
TadiĆ je istakao da će u Njujorku sresti više od 30 šefova delegacija koji će nastupati na Generalnoj skupštini UN, da će sa njima razgovarati o našoj inicijativi, pokušavajući da ih pridobije kako bi glasali za nju na Generalnoj skupštini.
- I ekonomija će biti zastupljena u našim razgovorima, mogućnosti za investicije, otvaranje novih radnih mesta. Ali, ti razgovori će, svakako, biti i prilika da se govori o budućnosti Euleksa, koji, po našem mišljenju, takođe treba da dobije legitimitet kroz odluku SB UN - ukazao je predsednik.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak