Jeremić: Ni Amerika, ni Britanija protiv

Glas javnosti 19.09.2008 20:02
Jeremić: Ni Amerika, ni Britanija protiv


Ubeđeni smo da su najjače države sveta promenile stav i da im je sada nesumnjivo u interesu da pokažu da se zalažu za primenu međunarodnog prava, a ne samo za golu silu - ocenjuju eksperti u srpskom pravnom timuDa bi Srbija pobedila kreatore nezavisnog Kosova, neophodan joj je jedan glas više od polovine prisutnih predstavnika članica UN na Generalnoj skupštini svetske organizacije 23. septembra, što bi najviše moglo da bude 97. No, u obzir treba uzeti da je Kosovo do sada priznalo 46 članica UN, ali i da moćni Zapad silno pritiska širom sveta ne bi li mnoge države ubedio da budu uzdržane prilikom glasanja za inicijativu Srbije da Međunarodni sud pravde da mišljenje o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Šef diplomatije Vuk Jeremić ističe da se, među zemljama koje su se snažno založile za predlog, osim Španije i Argentine, pojavio i Egipat. Očekivanja su velika od arapskih zemalja, od kojih je samo pet njih priznalo Kosovo. Podsetimo, Egipat u islamskom svetu ima veliki uticaj. Jeremić je veliki optimista, pa tvrdi da će čak i „najveći protivnici“ inicijative, SAD i Velika Britanija, glasati u našu korist, jer se one „na zasedanju Generalnog komiteta nisu usprotivile stavljanju rezolucije na dnevni red“. A britanski ambasador u UN Džon Sojers kaže da London još nije doneo čvrstu odluku kako će glasati, ali ponavlja da Srbi „ne postupaju mudro“.

Da to što je Opšti komitet Skupštine UN dao zeleno svetlo da se srpska stvar nađe na dnevnom redu ovogodišnjeg zasedanja u NJujorku može značiti čak i promenu politike velikih sila, tvrde eksperti u srpskom pravnom timu, koji su branili Beograd po tužbama BiH i Hrvatske pred Sudom pravde.

- Izuzetno dobar znak je što su za naš predlog glasale čak i države koje su priznale Kosovo. Ne želimo da kažemo da će velike sile glasati za predlog da Generalna skupština zatraži mišljenje Suda, ali je čak i to moguće! Sigurni smo da i velike sile uviđaju da nije dobro suprotstavljati se inicijativi neke zemlje koja traži pravno mišljenje, jer se to onda može tumačiti kao odstupanje od prava. Ubeđeni smo da je najjačima sada nesumnjivo u interesu da pokažu da se zalažu za primenu međunarodnog prava, a ne samo za golu silu - ističu u srpskom pravnom timu.

Komentarišući mišljenja da bi inicijativa mogla biti i „mač sa dve oštrice“ jer bi Sud mogao proglašenje lažne „države Kosovo“ navesti kao legalno, u našem timu spokojno kažu - nema šanse!

Podgorica u NJujorku kazuje

- Crnogorski predsednik Filip Vujanović saopštiće na Generalnoj skupštini UN zvaničan stav Crne Gore o priznanju nezavisnosti Kosova - najavio je juče premijer Milo Đukanović.

Lobiranje u NJu Delhiju

Šef diplomatije Vuk Jeremić naveo je juče u NJu Delhiju da će sa indijskim potpredsednikom Muhamedom Hamidom Ansarijem i kolegom Pranabom Mukerđijem razgovarati o Kosovu i zatražiti podršku u UN.


- Proglašenje nezavisnosti Kosova je protivpravni čin i Sud pravde mora to konstatovati! A takav stav jedino može malo ublažiti, što bi Srbiji dalo za pravo da pred SB UN zatraži nastavak pregovora o Kosmetu - kažu pravnici i dodaju da bi u tom slučaju i javnost zemalja koje su priznale Kosovo mogla da pritiska svoje vlasti da preispitaju politiku. Nažalost, „priznanje Kosova ne može se povući, već samo suspendovati do okončanja obnovljenih pregovora“.

Da dobijemo možda još koji glas od muslimanskih zemalja prethodnih dana svojski se trudio i ministar Rasim LJajić, koji se u NJujorku sreo sa šefovima misija Saudijske Arabije, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- Rezultat tih susreta je da će neke zemlje sigurno glasati za naš predlog, dok će jedan broj njih verovatno ostati uzdržan zbog velikog pritiska nekih država - naveo je.

Da rezolucija Srbije ima šanse da prođe, tvrdi i nemački balkanolog Franc Lotar Altman. Ali ističe i da to nije mnogo bitno.

- Moguće je dostići prostu većinu. Srbija bi time u svakom slučaju bila na dobitku. A to je i jedino što će dobiti, pošto države koje su priznale Kosovo, između ostalih SAD i zemlje EU, sigurno neće povući svoje odluke. A vlast u Beogradu bi time dobila poene na unutrašnjem planu, jer bi mogla da kaže: „Evo, uradili smo sve što smo mogli“, pa i ako Sud negativno presudi - rekao je Altman.

Komentarišući pritisak na članice UN da glasaju protiv inicijative Beograda, Ričard Gauen iz Evropskog saveta za spoljne poslove rekao je da EU ne treba da se spušta na nivo da „siledžijski gura svoje ideje, kao što to čine neke zemlje“.

- Za to sam da se Srbiji omogući da zatraži mišljenje Suda, jer bi suprotna odluka narušila sam koncept međunarodnog prava - istakao je Gauen.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak