Novi glasovi za Srbiju u UN

RTS 19.09.2008 15:45
Novi glasovi za Srbiju u UN


Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić izjavio je da zemlje članice Organizacije islamske konferencije (OIK) i Arapske lige sa čijim predstavnicima je razgovarao proteklih dana u Njujorku, neće u Generalnoj skupštini UN glasati protiv inicijative Srbije da Međunarodni sud pravde proceni legalnost proglašenja nezavisnosti Kosova. 

"Deo članica ovih organizacija biće uzdržan pri glasanju, jer su, kao što je poznato, pod pritiscima, ali će zato dobar deo biti za našu Rezoluciju", izjavio je Ljajić današnjim "Novostima".

Ministar je bio u Njujorku uoči zasedanja Komiteta, kao predvodnik delegacije Srbije na zasedanju Izvršnog odbora UNICEF.

Upitan može li se predvideti kakve su šanse da naš predlog dobije većinu, Ljajić je odgovorio: "Mislim da nam šanse rastu".

"Bitno je da se promenila politička klima otkako je počelo naše lobiranje za taj predlog, a imamo još mesec dana koje moramo maksimalno da iskoristimo, za kontaktiranje i obilazak mnogih zemalja. Biće veliki broj uzdržanih na glasanju, ali će neke države koje su priznale Kosovo podržati Rezoluciju. Zbog toga mislim da imamo šansu", istakao je Ljajić.

Ministar za rad i socijalnu politiku naveo je da je razgovarao sa šefom kancelarije Organizacije islamske konferencije (OIK) u kojoj je 57 zemalja, a od kojih je svega šest priznalo Kosovo, zatim, sa šefom misija Katara, Ugande (koji je i predsedavajući OIK-a), Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kuvajta.

"Prenosio sam im da naš predlog nije konfrontirajući, već da savetodavno mišljenje suda može da doprinese povratku pregovorima i dolasku do kompromisnog rešenja za KiM", izjavio je Ljajić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak