Karadžić uporan: Postojao je sporazum s Holbrukom

Građanski list 18.09.2008 16:16
Karadžić uporan: Postojao je sporazum s Holbrukom


Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić ponovio je juče pred Haškim tribunalom da ga je na osnovu sporazuma s Ričardom Holbrukom od odgovornosti za ratne zločine štitio imunitet, dok je tužilaštvo najavilo da će sledeće sedmice dostaviti izmenjenu optužnicu. Karadžić je na prvoj statusnoj konferenciji u procesu rekao da je Holbruk s njim sklopio sporazum u ime stalnih članica Saveta bezbednosti i Kontakt grupe, ističući da nije reč o nekakvom bilateralnom sporazumu i da je pokrenuo "obimnu" istragu koja te navode treba da dokaže.

– Imam neoborive dokaze da je NATO pokušao da me likvidira. NATO me, u skladu s dogovorom s Holbrukom, nije hapsio jedno vreme, ali pošto je glavni tužilac (Ričard) Goldston odbio da izađe u susret tim zahtevima, pokušana je likvidacija – rekao je Karadžić. On je dodao da su iz tog sporazuma proistekle velike patnje i nevolje, kako njegove lične tako i njegove porodice, prijatelja, ali i Republike Srpske i Srbije.

Pretpretresni sudija Jan Bonomi potvrdio je da je Karadžić s tim u vezi sudu u avgustu dostavio tri dokumenta i da će veće razmotriti tvrdnje da li je Holbruk imao pravo da se u ime suda na bilo šta obaveže, ističući da su Karadžićeve tvrdnje čak i tačne, to ne bi smelo uticati na rad Tribunala.

Tužilac Alan Tiger najavio je da će tužilaštvo do ponedeljka podneti zahtev za izmenu optužnice, a do petka predlog izmenjene optužnice. Karadžić je insistirao na tome da izmenjena optužnica bude tretirana kao potpuno nova i podsetio da ima pravo da se u roku od 30 dana izjasni o krivici.

Karadžić je ponovio da želi sam sebe da zastupa do kraja procesa i objasnio da niko ne može bolje od njega znati činjenice, ali da očekuje da mu sekretarijat omogući da oformi tim svojih pravnih savetnika. On je ponovio da želi da mu svi transkripti zasedanja suda budu dostavljani na srpskom jeziku i ćirilici, za koju je, kako je rekao, porodično vezan.

Sudija Bonomi je rekao da će naredna rasprava u ovom procesu biri održana sledećeg meseca, a da će datum nove statusne konferencije biti poznat posle dobijanja zahteva tužilaštva za izmenu optužnice.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak