Inicijativa Srbije na Generalnoj skupštini UN

Blic 18.09.2008 04:56
Inicijativa Srbije na Generalnoj skupštini UN


U predlog dnevnog reda Generalne skupštine UN uvršćena je inicijativa Srbije da se Međunarodni sud pravde izjasni o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova. Portparol predsednika Generalne skupštine UN Enrike Jeves je rekao večeras da je u predlog dnevnog reda uvršćen predlog rezolucije Srbije kojom se traži mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Odluka je donetom konsenzusom u Generalnom komitetu, rekao je Jeves.Portparol predsednika Generalne skupštine UN Enrike Jeves je rekao večeras da je u predlog dnevnog reda uvršćen predlog rezolucije Srbije kojom se traži mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Odluka je donetom konsenzusom u Generalnom komitetu, rekao je Jeves.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ocenio je večeras da jednoglasna odluka Generalnog komiteta UN predstavlja veliki uspeh, ali da se još ne treba radovati.
"Ovo je velika diplomatska pobeda, ali nije konačna. Prava pobeda biće dobiti većinu na Generalnoj skupštini", izjavio je Jeremić Radio-televiziji Srbije.
"Uspeli smo da pridobijemo 28 zemalja članica Generalnog komiteta UN. Glasale su čak i one zemlje koje su priznale jednostranu nezavisnost Kosova i Metohije. Smatram da je to dobar znak, ali rano je za trijumfalizam, ima još mnogo da se radi", dodao je šef srpske diplomatije.
Jeremić je naveo da je debata u Generalnom komitetu bila "izuzetno žustra" i da je to bio "jedan od retkih sastanaka na kojem se nije unapred znalo ko će kako glasati".
"Od velikog značaja bila je atmosfera koju su na početku stvorili predstavnici nekoliko država koji su se čvrsto zalagali za usvajanje inicijative", rekao je Jeremić, precizirajući da se radi najpre o Španiji, Argentini i Egiptu.
Jeremić je naveo da su protivnici srpske rezolucije na kraju ostali usamljeni i da su na predlog predsedavajućeg revidirali svoj stav.
Ministar spoljnih poslova je rekao da se još tačno ne zna kada će inicijativa Srbije biti stavljena na glasanje na Generalnoj skupštini, kojoj će prisustvovati delegacija Srbije predvođena predsednikom Borisom Tadićem.
"Imamo šanse, imamo plan, mislim da možemo da budemo uspešni, ali rano je za to da počnemo da se radujemo", rekao je Jeremić.
 

Sastav Generalnog komiteta
Generalni komitet Skupštine Ujedinjenih nacija čini 28 predstavnika zemalja članica UN, među kojima su predsednik i 21 potpredsednik Skupštine, kao i predsednici šest radnih komiteta.
Zemlje čiji predstavnici trenutno čine Komitet su Nikaragva, Avganistan, Bolivija, Kamerun, Kina, Egipat, Francuska, Jamajka, Kirgistan, Moldavija, Mongolija, Mijanmar (Burma), Namibija, Niger, Portugal, Ruska Federacija, Ruanda, Solomonova Ostrva, Španija, Togo, Velika Britanija, SAD, Honduras, Nigerija, Holandija, Argentina, Mađarska i Irak.


Tadić: Diplomatski napori Srbije urodili plodom
Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je večeras zadovoljstvo što su diplomatski napori Srbije urodili plodom, zbog stavljanja predloga rezolucije Srbije na dnevni red Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN). Kako je saopštio kabinet predsednika Srbije, Tadić je naglasio da ovaj uspeh nikako ne znači da je ceo posao obavljen, "jer nas tek čeka glasanje na sednici Generalne skupštine UN, a rezultat tog glasanja je neizvestan".
"Pred delegacijom Srbije veliki je posao i mi ćemo u Njujorku pokušati, u direktnim razgovorima, da ubedimo što veći broj članica UN da podrže našu rezoluciju", naglasio je Tadić.

Riper: Incijativa Srbije nije "veoma korisna"
Ambasador Francuske u UN Žan-Moris Riper ocenio je danas da nije "veoma korisna" incijativa Srbije da Generalna skupština UN zatraži savetodavno mišljenje Međunardnog suda pravde o legalnosti nezavisnosti Kosova.
"Smatramo da u trenutku kada smo veoma privrženi ubrzanju procesa pridruživanja Srbije Evopskoj uniji, to stvara turbulencije koje nisu dobre za to (pridruživanje Srbije EU)", rekao je ambasador Francuske koja sada predsedava EU.
Riper je takođe naveo da EU razume probleme Srbije i njeno pravo da postavi bilo koje pitanje pred Generalnom skupštinom UN.

Svilanović: Ovom odlukom je obavljen veći deo posla
Bivši šef diplomatije Goran Svilanović ocenio je da je odlukom Generalnog komiteta o stavljanju incijative Srbije na dnevni red obavljen veći deo posla.
"Ovo jeste veći deo posla da Komitet donese takvu odluku i prosedi predlog za uvrštavanje u dnevni red Generalne skupštine UN. Ima razloga da budemo optimisti da će inicijativa doći do Međunarodnog suda", kazao je Svilanović Tanjugu.
On je naveo da se rasprava u Generalnoj skupštini UN vodi slično raspravama u srpskom ili parlamentu bilo koje zemlje i da se mogu, smatra on, otvoriti razne teme.
"Zato morao biti strpljivi", rekao je Svilanović i dodao da očekuje da bi konačna oduka trebalo da bude poznata tokom oktobra.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak