Rastu li šanse Srbije da pridobije većinu glasova na Generalnoj skupštini UN

Glas javnosti 17.09.2008 17:00
Rastu li šanse Srbije da pridobije većinu glasova na Generalnoj skupštini UN


Vuk Jeremić traži podršku generalnog komiteta UN da inicijativa bude na dnevnom redu. Branković: Sudbina inicijative zavisi od toga u kojoj meri su SAD i EU zainteresovane da prođe ili umre. Budžak: Optimistično je što je u svih prethodnih 26 sličnih slučajeva zahtev usvojen, ali svako pravilo ima izuzetkeGeneralni komitet UN danas rešava da li će na dnevni red 63. zasedanja Generalne skupštine UN, koja je juče počela, uvrstiti inicijativu Srbije da se Međunarodni sud pravde izjasni o legalnosti samoproglašenja nezavisnosti Kosova. Ako ta prepreka bude uklonjena, ostaje da se nadamo da će Skupština prihvatiti dnevni red, ponoviti odluku u svih 26 prethodnih slučajeva sličnih našem zahtevu i - odobriti ga.

Ali, iako su statistika i argumentacija nesumnjivo na našoj strani, sagovornici Glasa tvrde da smo u neizvesnoj poziciji i da ćemo se sa lobistima iz SAD i EU žestoko boriti do poslednjeg daha.

Član Spoljnopolitičkog saveta MIP-a Ivo Visković istakao je da „niko ne može da se pravi lud da je do sada, recimo, 26 puta glasao za sličnu rezoluciju, a sada glasa protiv“, ali da je naš slučaj ipak „više pitanje političke igre nego razmene argumenata“.

U Generalnom komitetu UN su predsedavajući Generalne skupštine UN, 21 potpredsednik i predsedavajući šest glavnih komiteta UN. Za odluku je potrebna većina glasova prisutnih, a od 28 zemalja, koliko je u njemu od kojih je šest priznalo Kosovo. Predsedavajući je Migel Deskoto Brokman iz Nikaragve, a potpredsednici iz Avganistana, Bolivije, Kameruna, Kine, Egipta, Francuske, Jamajke, Kirgistana, Moldavije, Mongolije, Mjanmara, Namibije, Nigera, Portugala, Rusije, Ruande, Solomonskih ostrva, Španije, Togoa, Britanije i SAD. Predsedavajući šest glavnih komiteta UN, članovi Generalnog komiteta su i predstavnici Hondurasa, Nigerije, Holandije, Argentine, Mađarske i Iraka. Šef diplomatije Vuk Jeremić zatražiće danas od Generalnog komiteta  da u dnevni red zasedanja uvrsti srpski predlog time što će se obratiti Komitetu.

LJAJIĆ LOBIRA U NJUJORKU

Ministar Rasim LJajić zatražio je juče u NJujorku podršku Organizacije islamske konferencije za inicijativu Srbije. - Očekujem da će velika većina muslimanskih zemalja podržati našu inicijativu, s obzirom na to da je do sada svega njih šest priznalo Kosovo - rekao je LJajić Tanjugu, koji se prvi put sreo sa šefom kancelarije OIK u NJujorku i šefom misije Katara.

- Statistički podaci deluju optimistično, ali svako pravilo ima izuzetke. Moramo da realno sagledamo odnos snaga, koji često nije u skladu s našim željama. Treba maksimalno angažovati celu diplomatij -kaže analitičar Goran Budžak.

Dragan Đukanović iz Foruma za međunarodne odnose ukazuje na problem koji bi mogao da napravi novi talas priznavanja Kosova. Pozivajući se na, kako i sam kaže, kuloarske priče u Crnoj Gori da će Podgorica i Makedonija priznati Kosovo uoči glasanja u NJujorku, ističe da je neizvesno kako će glasati zemlje koje se kolebaju. Pri tom, razvoj događaja „ne određuju Albanija i Kosovo, već SAD, Britanija i Francuska“.

S druge stane, ima mišljenja da priznanja pod pritiskom ne garantuju će poklekle zemlje glasati protiv naše inicijative. Spoljnopolitički savetnik predsednice Skupštine Srbije Branko Branković objašnjava da bi baš one bile zainteresovane da se Sud izjasni „pa da kažu - hajde da vidimo šta ćemo sa našim priznanjem“.

- Optimista sam. Istina, naše pitanje možda nije jednako važno kao prethodnih 26 slučajeva, ali nama je najvažnije. Iako oba tabora rade najbolje što mogu, teško je proceniti koji je jači, SAD i EU ili mi, Rusija, Kina i drugi - kaže on i dodaje da sudbina inicijative zavisi u kojoj meri su SAD i EU zainteresovane da živi ili umre.


IzvorSrcolomce
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak