Fetiš za hedoniste i dizajnere

Gloria 17.09.2008 12:19
Kožni naslonjač s postoljem od kroma

Kožni naslonjač s postoljem od kroma


Šezlong, odnosno produženi naslonjač, najveći je izazov za dizajnerske mozgove današnjice, no kad lješkarimo u njemu ipak je najvažnije da je – udoban­Chaise longue nedvojbeno je novi fetiš dizajnera 21. stoljeća, a ujedno i vrlo popularan termin koji se češće upotrebljava u izvornom obliku iako malo ljudi zna porijeklo te riječi, kako se točno piše, a i kako se izgovara. Zbog svojevrsne jezične mutacije, danas se sve više rabi u obliku chaise lounge - vjerojatno zbog poplave takozvanih lounge barova i sveopće dominacije engleskog jezika.
Termin chaise longue, koji dolazi iz francuskog jezika, znači jednostavno dugi stolac, dok termin lounge znači lijeno se protezati. Sva ta jezična isprepletanja u značenju daju esenciju chaise longue, što zaista označava produženi naslonjač, odnosno stolac koji ima produžetak na koji možete staviti noge, a služi za bezbrižno ljenčarenje.

Dakle, birajte hoćete li taj famozni stolac zvati ‘šezlong’ ili ‘šezlaunž’, a na našem lijepom hrvatskom mogli bismo ga zvati ležaljkom - dok se ne pojavi neki bolji termin. Bilo kako bilo, šezlong je vjerojatno najpopularniji predmet za brojne interpretacije kojima se bave dizajnerski mozgovi današnjice.

Jedan od razloga je taj što je sve više jasno da čovjek nije samo stroj za rad te da itekako treba vrijeme za odmor, uživanje i trenutke kada se pune baterije. Kako su naše noge uglavnom umorne - paradoksalno stoga što ih gotovo ne koristimo jer većinu vremena provedemo sjedeći - nekako ih instinktivno želimo postaviti u povišeni položaj. A kako za taj položaj nikako ne služi stolić u dnevnoj sobi, chaise longue postao je prijeka potreba. Usto je neodoljiv, jer je zaista podatan za nebrojene forme i interpretacije.

Vjerojatno najčešće reproducirane ležaljke su klasici Miesa van der Rohea i Le Corbusiera s početka dvadesetog stoljeća, no u današnje bi se vrijeme dala napisati jedna podeblja knjiga koja bi oduševljavala šarenilom boja i oblika ležaljki iz magičnog dizajnerskog svijeta. Mogli bismo reći - ono što je za 20. stoljeće bio stolac, čijom se interpretacijom i rješenjima mahnito bavila većina dizajnera i arhitekata, za 21. stoljeće je šezlong.

Kada listate pregled najboljih dizajnerskih rješenja našeg stoljeća, šezlong je među najuzbudljivijim, artističkim, neposrednim i ponekad gotovo djetinje razigranim. Ležaljke su ona sfera dizajna koji dopušta dominaciju mašte, ponekad čak i na štetu funkcionalnosti, tako da neke ležaljke samo dobro izgledaju, ali nisu za dugotrajno korištenje (ako poslije toga ne želite tretman kod kiropraktičara).

Inspiraciju za stvaranje novih oblika dizajneri najčešće pronalaze u SF filmovima, u nadrealizmu, Almodovarovim bravurama te organičkoj skulpturi i pop-artu. Kada se pojavi nova tehnologija, odmah je se isproba na novoj varijanti chaise longuea. Tako se, na primjer, nakon što su se karbonska vlakna iskoristila u proizvodnji rama za sportske bicikle i slično, Bertjan Pot dosjetio umočiti ih u epoksi smolu i stvoriti zaista čaroban šezlong nazvan ‘Random’, koji izgleda kao da je stvoren od paučine i svjetla.

Miljenik iz dizajnerskog svijeta, Tord Boontje, svoje šezlonge za kuću Moroso prekriva bajkovitom, laserom rezanom alcantarom ili ih pretvara u ležaljke za ljuljanje. Na istom tom tragu još jedna dizajnerska zvijezda današnjice, Patricia Urquiola, također za Moroso, radi ležaljku ‘Antibody’ koja je postigla veliku popularnost i koju svi naprosto obožavaju. ‘Antibody’ je ležaljka vrlo klasičnih linija koju Patricia prekriva golemim cvjetovima i tako joj daje novu dimenziju.

Ako, pak, cvijeće volite samo u vazi, ipak nećete imati problema u pronalaženju svog idealnog šezlonga. Na raspolaganju su vam svi mogući stilovi i forme pa će vam odabir ležaljke za vaš dom zasigurno biti jedna od najzabavnijih avantura. Ako imate prostora, postavite je na neočekivano mjesto u stanu - u spavaću sobu, hodnik pa čak i kupaonicu, i ne zaboravite: osim čistog vizualnog užitka, ona je ponajprije namijenjena odmoru i ljenčarenju, pa je za to i - zasluženo - iskoristite.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak