Maksimalno iskoristite usku kuhinju

Enterijer.ba 16.09.2008 15:01
Maksimalno iskoristite usku kuhinju


I najuže kuhinje se mogu kvalitetno iskoristiti i izgledati prostrano, bez obzira na njihove proporcije. Samo se trebate pridržavati ovih nekoliko pravila.
Zidovi bez visećih elemenata

Uske kuhinje ne bi trebale imati viseće elemente na zidovima, jer ih to čini natrpanim. Umjesto toga, postavite staklene police ili ofarbajte postojeće u boju vašeg zida.


Glatka vrata na kuhinjskim elementima

U uskim prostorima, vrata bez detalja će pojednostaviti prostor i učiniti ga širim. Ukoliko uz to odaberete vrata koja reflektuju svjetlost, uska kuhinja će izgledati puno šira.

Jednostavni podovi

Usklađivanje podnih pločica sa bojom vrata kuhinjskih elemenata, te postavljanje pločica po dužini kuhinje, vizualno će proširiti prostor.


Kako biste prostor izdužili, izbjegavajte pločice sa uzorcima ili one sa neravnim ivicama.


Sakrijte uređaje

Isplati se kupiti ugradbene  uređaje za male kuhinje. Oni jesu skuplji, ali efekat koji ćete dobiti u uskoj kuhinji je zaista nevjerovatan.

Ukoliko baš morate kupiti one koji se ne ugrađuju, onda odaberite uređaje koje imaju istu površinu – idealno je nerđajući čelik. I pobrinite se da lijepo izgledaju.


Pronađite centralno mjesto

Svaka prostorija treba imati centralno mjesto, što važi i za usku kuhinju. To može biti neki reprezentativan uređaj kao što je veliki šporet.


To će privlačiti pažnju onoga ko uđe u kuhinju, tako da neće ni primijetiti da je kuhinja uska.


Radne ploče

Male kuhinje će izgledati puno ljepše sa svijelim radnim pločama.

Još bolje ako su bez uzoraka i detalja. Razmislite i o postavljanju staklene radne ploče, koja će reflektovati svjetlost.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak